Ege Ambulans
Vücudumuzun Emniyet Güçleri: GLUTATYON31/05/2022

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Meryem Özbaş Günay başlıca karaciğerde olmak üzere vücudumuzda üretilen temel antioksidan bileşik olan glutatyon hakkında bilgiler verdi. Glutatyonu vücudumuzun emniyet görevlilerine benzeten Dr. Meryem Günay Özbaş,  düzenli egzersiz, yürüyüş ve iyi bir uykunun glutatyon seviyesini arttırdığını kaydetti.

Glutatyonun işlevi

Glutatyon işlevleri hakkında bilgiler veren Dr. Meryem Özbaş Günay, “Serbest radikalller vücudumuzda enerji üretimi gibi doğal olaylarda oluşabildiği gibi, çevre kirliliği, radyasyon, ağır metaller gibi toksinlere maruz kalmakla da oluşabilirler. Stres ve uykusuzlukla da artabilmektedirler. Belli bir seviyeyi aştıklarında sağlıklı hücrelere ve hücrenin enerji santrali olan mitokondrilere zarar vermeye başlarlar. Böylece enerji düşüklüğü, yorgunluk, bağışıklık sisteminin zayıflaması, tümöre dönüşümün kolaylaşması, yaşlanmanın hızlanması ve kronik hastalıkların oluşumuna zemin hazırlarlar. Glutatyon, en güçlü askerimiz işte burada devreye girer. Serbest radikallere sağlıklı hücreyi bırak ben sana elektron vereyim der bağlanır ve hücrelerimizi korumuş olur. Ayrıca kendisi de zarar görmez, karaciğere giderek kendisini yeniler ve yeniden yola çıkarak görevine devam eder” dedi.

Kronik Hastalıklara Dikkat!

“Enerjiniz düşükse, sık sık enfeksiyona yakalanıyorsanız, kronik bir hastalığınız varsa (diabet, hipertansiyon, romatoid artrit, parkinson, astım, fibromiyalji vb.), infertilite (kısırlık) geliştiyse, kansere yakalandıysanız glutatyon seviyeniz muhtemelen düşüktür” diyen Dr. Meryem Özbaş Günay, “ Sağlıklı bir yetişkinde vücutta toplam 10 gram kadar glutatyon vardır. Yaşlandıkça azalır. 20 yaşından sonra her 10 yılda bir yüzde 10 azalır. Ayrıca hareketsizlik, uykusuzluk, toksinlere maruz kalmakla, kronik hastalıklar ile azalır.

Glutatyon Seviyesi Nasıl Artar?

Düzenli egzersiz, yürüyüş ve iyi bir uykunun glutatyon seviyesini arttırdığını söyleyen Dr. Meryem Özbaş “ Glutatyonu destekleyen gıdalar (soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, ıspanak, roka, kuşkonmaz, avokado, yumurta, et, kabak çekirdeği gibi) ile beslenmek askerimize cephane sağlamamıza faydalı olacaktır. Glutatyonu destekleyen ürünler (N asetil sistein, S adenozil metiyonin, alfa lipoik asit, folik asit, B2, B6, B12, C ve E vitaminleri, çinko, selenyum, deve dikeni (slymarin) almak ve gerekiyorsa da damardan glutatyon desteği almak yararlı olacaktır.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com