Ege Ambulans
Whatsapp Ve Gençlerde Boyun Düzleşmesi Yapıyor21/02/2018

Teknolojinin ilerlemesi ile akıllı telefonlara ihtiyaç ve telefonlara bakma zamanı arttı. Belki siz bile bu haberi akıllı telefonunuzdan okuyorsunuz. Modern hayat içerisinde artık konuşma süreleri azalıyor günlük gelişmeleri hatta anlık gelişmeleri bile insanlar birbirine mesajlaşma yolu ile iletiliyor.

WhatsApp Messenger akıllı telefonlar için geliştirilen 2009 yılı sonunda yayınlanan bir mesajlaşma uygulamasıdır. WhatsApp’ı her gün ortalama 320 milyon kişi kullanıyor ve tüm dünyada gün içerisinde 64 milyar insan mesaj gönderiliyor. Özellikle gençler arasında uzun süreli mesajlaşmaların boyun bölümüne (Servikal Omurga)binen yükü arttırdığını dile getiren Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Akşan, boyun ağrıları ve tekrar eden spazmlar ile süregelen boyun ağrılarının gençler arasında hızla yayıldığını belirtti. Op. Dr. Özgür Akşan, yapılan nörolojik muayene ve MR (Manyetik Rezonans) sonuçlarında genellikle fıtık olmadan spazma bağlı şiddetli düzleşmelerin görüldüğünü vurguladı.

20 DAKIKADA BIR EGZERSIZ (24 EGZERSIZ KURALI)

Özellikle kasların aşırı kasılması ile boyunda ağrıları başlıyor. İlerleyen teknolojiye ve yeniliklere adapte olmamız için, yoğun sosyal medya ve mesajlaşma kullanan gençlerimize saatte 3 kez (20-40-60 dakika kuralı) 8 saatlik mesai boyunca toplamda 24 kez boyun egzersizi yapmayı öneriyoruz. Böylece gün içerinde tüm saatler için egzersiz yapmış oluyoruz.

BÜYÜK EKRANLI TELEFONLAR VE WHATSAPP WEB

Büyük ekranlı telefonlar boynu daha fazla eğmeyi engellediği için bizce daha faydalı. Masa başında çalışan gençler için ise WhatsApp Web kullanarak başın nötral pozisyonda kalmasına yardımcı olunmasını öneriyoruz. Gençler için 24 saatlik gün için 24 egzersiz kuralı, boyun düzleşmesinin engellenmesi ve sonrasında ortaya çıkacak olan şiddetli boyun ağrılarının azalması için çok yardımcı olacaktır. Aynı zamanda düzenli boyun egzersizi gençlerin orta yaşlarda meydana gelebilecek boyun fıtığı ve buna bağlı geçirilecek boyun fıtığı ameliyatlarının önlenmesinde koruyucu faktörlerden birisidir.

BOYUN AĞRILARI VE BOYUN FITIĞI

Boyun ağrıları çevremizde üç kişiden biri hayatında en az bir kere karşılaştığı bir rahatsızlıktır. Boyun ağrılarının nedeni basit kas tutulmasından boyun fıtığı ve tümör hastalıklarına kadar uzanır. Bu ağrılar genellikle geçiştirilmeye çalışılır. Beyin ve Sinir cerrahisi uzmanının bu hastalıklara yaklaşımı hastanın hikayesi, nörolojik muayene ve görüntüleme teknikleri ile tedaviye giden yoldur. Boyunda ağrıya neden olabilecek pek çok rahatsızlık vardır. Boyun fıtığı (Servikal diskhastalığı) ve spondilozis (kireçlenme) erişkinde en sık rastlanılan patolojilerdir. Omurlar arasındaki diskler bir nevi omurlar arasındaki yüklenmesi azaltan vücudumuzun amortisör sistemleridir. Yaşla birlikte bu sistemler yıpranıp içerindeki suyu kaybedebilir ve fıtıklaşabilir. Bu hastalığın adına Boyun fıtığı (Servikal Disk Hernisi ) denir. Bu ağrılar, boyun fıtığı dışında basit bir kas spazmı, mekanik boyun ağrısı, eklem ve omurga kireçlenmeleri, yumuşak doku hastalıkları ve zorlanmaları, omurganın  yumu- şak dokuların iltihabından, enfeksiyon hastalıklarından, apselerden, kemik hastalıkları ve kırıklarından, metabolik, hormonal, romatizmal ve iç organ hastalıklardan, çeşitli tümörlerden ve daha birçok hastalıktan kaynaklanabilir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com