Ege Ambulans
Yalnızca Sporcuların Değil Herkesin Sorunu: Menisküs Yırtıkları29/11/2021

Menisküslerin dizin iç ve dış tarafında birer adet bulunan, C harfine benzeyen kıkırdağımsı dokular olduğunu söyleyen Op. Dr. Şükrü Mehmet Turan, “Esas görevleri uyluk kemiği ve kaval kemiği arasındaki eklem uyumunu arttırmaktır. Bununla beraber  yük iletimi, şok emilimi, diz stabilitesi, kıkırdak beslenmesi, eklem kayganlığı ve derin duyu algılanması gibi görevleri vardır” dedi.

Toplumun her kesiminde her zaman menisküs yırtığının oluşabileceğini söyleyen Op. Dr. Şükrü Mehmet Turan, “ Menisküs sporculara özel bir hastalık değildir. Menisküs yırtığı nedenlerini ikiye ayırabiliriz.  Aşınmaya (dejeneratif) bağlı yırtıklar daha çok 40 yaş üstünde görülür. Zamanla yıpranma, aşınmaya bağlı oluşur. Bu tür yırtıklar basit günlük aktiviteler sırasında (merdiven, yokuş inip çıkmak, çömelmek, diz çökmek vb) bile oluşabilir. Travmaya bağlı yırtıklar. Genellikle ayak sabit kalıp vücutla ani dönmeye bağlı oluşan yırtıklardır. Ani durma, dönme ve ani manevraların yapıldığı sporlar ve aktiviteler ile oluşabilir” diye konuştu.

Önemli Belirtisi Ağrı

Menisküs yırtığı belirtileri hakkında bilgiler veren Op. Dr. Turan, “ Ağrı, diz içerisinden gelen sesler, dizde şişme, kilitlenme veya takılma, hareket kısıtlılığı hastalığın önemli belirtileridir. Ağrının şiddeti hastadan hastaya değişiklik gösterir. Ağrı özellikle merdiven-yokuş inip, çıkma, çömelmek, diz çökmek, tuvalet kullanımı, namaz kılmak gibi dizimizi aşırı büktüğümüz aktivitelerde daha belirgindir.  Menisküs yırtıkları ile birlikte ek yaralanmalar (kıkırdak yaralanması, bağ yaralanmaları) olabilir, bunları da gözden kaçırmamak gerekir.

Menisküs Yırtıkları Tedavisi

Menisküs yırtıklarının tedavisinin ameliyat ve ameliyat dışı tedaviler olarak ikiye ayırabileceğini ifade eden Op. Dr. Turan, “ Ameliyat dışı tedavilerde ağrı kesiciler, buz uygulaması, aktivite düzenlenmesi, dinlenme ve egzersiz-fizik tedavi uygulamalarıyla kilo vermek, bandaj ya da dizlik ve uygun hastalarda PRP tedavisi de kullanılabilir. Tedavide amaç şişlik ve ağrıyı azaltmak, diz hareket kısıtlılığını engellemek, eklem fonksiyonlarını arttırmak, kas gücünü arttırmak ve normal yürüyüşü sağlamaktır. Ameliyat tedavisinde ise farklı yöntemler vardır. Menisküsün tamamının çıkarılması günümüzde artık pek kullanılmamaktadır. menisküsün sadece yırtık bölümünün kısmen çıkarılması, yırtığın yeri ve şekli uygunsa menisküs yırtıklarının tamiri ve menisküs nakli (transplantasyonu)

Kimler Ameliyat Olmalıdır?

Orta yaş ve üstü hasta grubunda ilk basamak tedavi olarak ameliyat dışı tedavilerin denenmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Turan, “ Bununla birlikte mekanik semptomlar dediğimiz dizde kilitlenme, takılma gibi şikayetler varsa cerrahi müdahaleler gerekli olabilir. Tedavi yöntemi belirlenirken yırtığın yeri, yaralanmadan sonra geçen süre (yırtığın yaşı) ve yırtığın tipi  gözden geçirilmesi gereken diğer faktörlerdir” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com