Ege Ambulans
Yaşam Şeklinizi Değiştirerek İnsülini Bırakabilirsiniz30/05/2019

İzmir’de yaşayan 53 yaşındaki Selma Yılmaz İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Cüneyt Hayretdağ ve Diyetisyen Çağrı Sevgel tarafından uygulanan tedavi ve diyet programı sonucunda 7 ayda 40 kilo verdi. Selma Yılmaz bu sürenin sonunda kullandığı insülin ve şeker haplarına da veda etti.

Yaşam Şeklinizi Değiştirin

Hastanın kilo kaybı, halsizlik, çabuk yorulma gibi şikayetlerle başvurduğunu belirten Dr. Cüneyt Hayretdağ, “ İlk tespit ettiğimiz kan şekeri 306’ydı. Son 3 aylık şeker ortalaması da 300 değerlerindeydi. Böyle durumlarda hem kilo kaybı hem de metabolik olarak hasta kötü bir doneme girdiği için insülin tedavisine başvuruyoruz. Bu hastalarda da metabolik durumun toparlanması, hayatla ilgili risklerin azalmasını amaçlıyoruz. İnsülin tedavisine başladık ve insülin ile beraber diyabet diyetini anlattık. İnsülin direncini azaltan metabolik etkili pankreas bezinden insülin sekresyonuna zorlamayan ilaçlarla insülin dozları azaltılıp ideal kg ulaştıktan sonra ilaçları kesilebilir. Önceden insülin başladığımız sonra metabolik etkili ilaçlarım etkisi ile insülin dozlarını azalttığımız arkasından insülinlerini kestiğimiz bu hastada ilaçlarını dahi kesme durumundayız. Diyetisyen Çağrı bey tarafından diyet programı düzenlendi ve şeker düzeylerini takibe aldık. Hastamız 3 ay sonra insülini kesti. Daha sonra şeker ilacı önerdik. 4 ay oral anti diyabetik ilaçla hastamızı takip ettik. Hastamızın hem hayat şeklinin değişmesi, hem diyeti öğrenmesi hem de yürüyüşü hayatına eklemesi nedeniyle de son kontrollerimizde ilk başta 11.5 olan HBa1c değerleri 5,.3 gibi diyabet saymayacağımız değerlere geldi. Açlık ve tokluk şeker değerleri de olması gereken düzeyde. Hayat şekli değişikliği ile insülin bırakılabiliyor. Hastamız aslında diğer hastalar için bir umut oldu. İnsüline başladıktan sonra ömür boyu insülin kullanacağım diye bir şey yok. Sadece Tip1 diyabetliler ömür boyu insülin kullanmak zorundadır. Diğer tüm diyabetliler yaşam şartlarını değiştirerek, iyi bir diyet programı ve yakın takiple insülini ve şeker ilaçlarını bırakabilirler. Hastamız bu sürede de 40 kilo verdi” dedi.

Hasta Doktor Diyetisyen

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Cüneyt Hayretdağ ile beraber çalışan Diyetisyen Çağrı Sevgel, “ Sağlık açısından dahiliye doktoru ve diyetisyenin beraber çalışması aslında kan tahliline göre diyet yazıldığını gösteriyor. Hastada hiçbir şekilde hipoglisemi atakları olmadı. Hastada kas kaybı da olmadı. Hastanın ömrünü azaltacak bütün yaklaşımlardan uzak duruyoruz. Diyet programında ise nasıl beslenmesi gerektiğini göstererek yaklaştık. Tarçın kullandığında şekerin düşeceğini, iki dilim ekmeğin neye eşit olacağını göstererek yaklaştık hastamıza. Diyet programı 3 basamaklı bir yaklaşım. İnsüline başladığında yazılan diyet, hapa başladığında yazılan diyet ve hapı bıraktığında yazılan diyet. Bu üç diyet programında da dahiliye doktorumuz Dr. Cüneyt Bey ile beraber takip ediyoruz. Diyetisyeninde doktorun gösterdiği şekilde yaklaşması gerekiyor. Hasta-doktor ve diyetisyen birlikte çalışıyor. Hastamız şu anda hayatından gayet memnun. Hap ve insülin kullanmıyor. Mesela bir simit yediğinde bunu nasıl dengeleyeceğini biliyor artık. ” dedi.

Adeta Yeniden Doğdum

Dr. Cüneyt Hayretdağ ve Diyetisyen Çağrı Sevgel’e teşekkür eden Selma Yılmaz, “ 7 ay gibi kısa bir sürede insülini bıraktım, hap kullanmıyorum. En önemlisi kilo verdim. Adeta yeniden doğdum. Bu sürede doktorumun ve diyetisyenimin sözünden kesinlikle çıkmadım. Şu anda kendimi çok daha sağlıklı hissediyorum. hayatımı artık bir düzene koydum ve bu şekilde de devam edeceğim” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com