Ege Ambulans
Yaşam tarzınızı değiştirin, Alzheimer’i önleyin22/01/2018

Son yıllarda 50’li yaşlara kadar inen ve çağımızın en yaygın hastalığı olarak bilinen Alzheimer hastalığının yaşam tarzının değiştirilmesiyle önlenebileceği belirtildi.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Güzelbahçe Şubesi’nin,”Sağlık Buluşmaları” kapsamında düzenlediği toplantıda, “Alzheimer hastalığı, belirtileri ve korunma yolları” konusunda bilgi veren Nöroloji Uzmanı Dr. Aysel Gürsoy, Alzheimer hastalığının yavaş başlayıp zamanla kötüleşen kronik bir beyin hastalığı olduğunu söyledi.

50’li yaşlara kadar düştü

Unutkanlık ile başlayan Alzheimer hastalığında, ileri evrede konuşma problemleri, çevreye uyum, duygu durum bozukluğu, motivasyon güçlüğü ve kendine bakma yetisinin bozulması gibi şikayetlerin ortaya çıktığını belirten Dr.Gürsoy, bu hastalıkta en önemli risk faktörlerinin aile öyküsü ve ileri yaş olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi:
“65 yaşından sonra her 25 kişiden birinde, 80 yaşından sonra 3 kişiden birinde görülen bu hastalık, yanlış beslenme ve yoğun stres de eklenince son yıllarda 50’li yaşlarda da görülmeye başlandı. Kendilerini dış dünyaya kapattıkları için yaşam sürelerinde sorun olmuyor. Yaşam süresi birkaç yıldan 20 yıla kadar sürebiliyor.”

Bilimsel çalışmaların, yaşam biçimindeki değişiklikler ile bu hastalığın önlenebileceğini gösterdiğini belirten Dr. Aysel Gürsoy, şu önerilerde bulundu:

İyi anılar biriktirin

“Uzun yıllar bulmaca çözüyorsanız, artık yapmayın. Beyin artık enerji harcamak istemiyor. Zihinsel olarak ilginç aktivitelerle meşgul olun. Bilgiye ulaşarak merak ve öğrenme isteğini canlı tutun. Kitap okumak, hobi edinmek, yeni insanlarla tanışmak, yeni bir dil öğrenmeye çalışmak beyin fonksiyonlarının canlı tutulmasını sağlıyor. Bol bol araştırın, düşünün ve hayal kurmayı ihmal etmeyin. Dengeli beslenin, günde en az iki litre su için, yürüyüş yapın, müzik dinleyin. Dans edin, aile, akraba ve komşuluk ilişkilerinizi koparmayın, sosyal olun, yeni bir iş öğrenin, sakin olun, sade yaşayın, kırılganlıklar değil, iyi anılar biriktirin. Bol bol gülümseyin.”

Tartışmayın, inatlaşmayın

Dr. Aysel Gürsoy, Alzheimer’li hasta yakınlarına, “Bu hastalarla asla tartışmayın-uzlaşın, inatlaşmayın-yönlendirin, zorlamayın-rica edin, dikte etmeyin-güven verin, utandırmayın-cesaretlendirin, baskı yapmayın-teşvik edin, “Dedim ya” demeyin-tekrar edin, “Hatırla” demeyin, anılardan söz edin” şeklinde önerilerde de bulundu.  

 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com