Ege Ambulans
Yaz Aylarında Sıkça Rastlanan Dış Kulak Yolu Enfeksiyonuna Dikkat!01/07/2025

Yaz mevsiminin deniz, havuz ve su aktiviteleriyle dolu keyifli zamanlar sunsa da, bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebileceğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Belgin Küçükgünay, bu sorunların başında dış kulak yolu enfeksiyonunun (otitis externa) geldiğini belirtti ve halk arasında “yüzücü kulağı” olarak da bilinen bu enfeksiyonun özellikle yaz aylarında daha sık görüldüğünü vurguladı.

Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu Nedir?

Dış kulak yolunun kulak kepçesinden kulak zarına kadar uzanan kanal olduğunu belirten Dr. Küçükgünay, “Bu bölgede oluşan enfeksiyonlar, genellikle bakteri veya mantar kaynaklıdır. Nemli ortamlar, bu mikroorganizmaların çoğalması için uygun koşullar oluşturur” diyerek dış kulak yolu enfeksiyonunun başlıca nedenlerini şu şekilde sıraladı:

Sık sık denize veya havuza girmek: Kulak içinde su birikmesi, bakterilerin çoğalmasına zemin hazırlayabilir.

Kulak temizliğinde aşırıya kaçmak: Kulak çubuğu kullanımı dış kulak yolunun doğal koruyucu tabakasını bozabilir ve tahrişe yol açabilir. Tırnakla kaşımak veya pamuklu çubuk gibi sert cisimlerle kulağı karıştırmak enfeksiyona zemin hazırlayabilir.

Alerjiler veya cilt hastalıkları: Dış kulak yolunun savunma mekanizmasını zayıflatabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Dr. Küçükgünay, kulakta ağrının (özellikle kulağa dokunulduğunda artan), kaşıntının, akıntının (şeffaf, sarımsı ya da iltihaplı), tıkanıklık hissinin, hafif işitme kaybının, bazen ateşin ve lenf bezlerinde şişlik görülmesinin dış kulak yolu enfeksiyonunun belirtileri arasında yer aldığını söyledi.

Nasıl Tedavi Edilir?

Dış kulak yolu enfeksiyonlarının genellikle kulak damlalarıyla tedavi edildiğini aktaran Dr. Küçükgünay, ilerlemiş vakalarda ağızdan antibiyotik kullanımının da gerekebileceğini söyledi. Bu süreçte kulağın kuru kalmasının, suyla temastan kaçınılmasının ve doktor önerisi olmadan kulak temizliği yapılmamasının da tedavi sürecinin hızlanmasına yardımcı olacağını vurguladı.

Alınabilecek Önlemler

Dr. Küçükgünay, dış kulak yolu enfeksiyonuna yakalanmamak adına alınabilecek önlemler hakkında ise şu bilgileri verdi: “Havuz veya denizden çıktıktan sonra kulağınızı nazikçe kurulayın. Eğer kulağınıza su kaçtıysa başınızı yana eğerek suyu boşaltmaya çalışın. Sık yüzüyorsanız koruyucu kulak tıkaçları kullanabilirsiniz. Kulağınızda hassasiyet veya enfeksiyon öyküsü varsa, deniz ve havuz öncesi bir KBB uzmanına danışmanız faydalı olabilir.”

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com