Ege Ambulans
Yaz Mevsiminde Dış Kulak Yolu Enfeksiyonları Neden Artıyor?08/07/2024

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Gündoğan yaz mevsiminde havuz ve denize girilmesiyle dış kulak yolu enfeksiyonlarında artış gözlendiğini belirterek bunun sebebinin yüzme sırasında kulağa kaçan sulardan kaynaklandığını söyledi. Op. Dr. Gündoğan bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden KBB hekimine başvurulması konusunda uyarılarda bulundu.

Kulağınıza Su Kaçırmayın

Yaz mevsiminde tatil planlarının başladığını, havuz ve denize girilmesiyle kulak ağrısı ve kulakla ilgili enfeksiyonların sıklıkla görülebildiğini söyleyen Op. Dr. Onur Gündoğan, “ Havuz ve denize girilmesiyle kulağın içine giren su dış kulak yolunun asiditesini ve PH’ını bozmakta, bu da bakterilere üreme için bir uygun ortam oluşturmaktadır. Bunun sonucunda dış kulak yolunda üreyen mikroorganizmalar, bakteriler, dış kulak yolunun enfeksiyonuna sebep oluyor. Bu enfeksiyonların büyük çoğunluğu, içinde bulundurduğu kimyasallar ve klorlardan hareketle daha çok havuz suyundan kaynaklı olabilmektedir” dedi.

Artan Ağrıya Dikkat!

Dış kulak yolu enfeksiyonunun öncelikle kulakta ciddi ağrı ile belirti verdiğini söyleyen Op. Dr. Onur Gündoğan, “ Özellikle çene hareketleriyle, yemek yemekle, kulağın ön kısmındaki kıkırdağa bastırınca artan ağrı hissedilebilmektedir. Öte yandan kulakta tıkanıklık, hafif akıntı, dış kulak yolunda şişlik, dış kulak yolu kanalının daraldığının hissedilmesi diğer belirtiler arasındadır” diye konuştu.

Doktorunuza Başvurun

Belirtiler hissedilmeye başlandığında vakit kaybetmeden bir KBB hekimine başvurulması gerektiğini belirten Op. Dr. Onur Gündoğan, “ Tedavi için öncelikle kulağın suyla temasını önlemek gerekiyor. Banyoya girerken, abdest alırken mutlaka vazelinli pamukla kulaklar tıkanmalıdır. Tedavi için doktorunuz size bazı antibiyotik tedavileri, ağızdan alınabilecek ilaçlar ve kulak damlaları önerebilir. Bu ilaçları düzenli kullanmalısınız” şeklinde konuştu.

Kulak Pamukları Riski Artırıyor

Kulak temizleme pamuklarının dış kulak yolu enfeksiyonunun oluşmasını artırdığını söyleyen Op. Dr. Onur Gündoğan, “ Dış kulak yolumuzda herhangi bir nemlilik hissettiğimizde hepimizin yaptığı alışkanlıklar kulak yolunu pamuklu kulak çubuklarıyla karıştırmaktır. Bu durum da kulağımızın kendi yapısında üretilen kulak kirini de çıkarmaktadır. Bunun sonucunda dış kulak yolunun asidite dengesi bozulmakta. O açıdan kulak pamukları da çok fazla kullanılmamalıdır. Hastalarımıza önerim böyle bir ağrı ile karşılaştığımızda mutlaka bir kulak burun boğaz hekimine başvurun. Temizliğinden emin olmadığınız havuz ve denizlere girmeyin. Ayrıca yaz döneminde atlamalar sonucunda boyun travmaları da çok görülmekte. Derinliğinden emin olunmayan sulara atlanmamalıdır” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com