Ege Ambulans
Yeni bir yöntem: Mikroçipli Aşılama Tedavisi (Çip Bebek)04/06/2021

1 yıl korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamayan çiftlere infertilite (kısırlık) tanısı konduğunu belirten Op. Dr. Neslihan Gürbüz, İnfertilite tedavisinde sıkça kullanılan yöntemlerden biri de aşılama tedavisi olduğunu belirterek yeni bir yöntem olan mikroçipli aşılama tedavisi (Çip Bebek) hakkında bilgiler verdi.

Aşılama tedavisine adetin 2 ile 5’inci günleri arasında başlandığını belirten Central Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Gürbüz, “ Yumurta geliştirici ilaçlar ile yumurtanın büyümesi sağlanır. Bu ilaçlar tablet veya iğne şeklinde olabilir. Ultrasonla yumurta takibi yapılır ve yumurtalar belli bir olgunluğa geldiğinde ise çatlatma iğnesi yapılır. Çatlatma iğnesinden genelde 36 saat sonra da aşılama yapılır. Aşılamada amaç iyi kalitedeki spermleri döllenmenin gerçekleşeceği tüplere en yakın mesafeye yani rahimin içine bırakmaktır. İyi kalitedeki spermlerin seçilebilmesi için de spermler bazı aşamalardan geçirilir.  Her iki yöntemde de iyi kalitedeki spermleri seçebilmek için, spermler belli bir devirde santrifüje edilir (özel bir makinenin içinde dakikada 1000-2000 defa döndürülür). Ancak bu döndürme işlemi spermlerde DNA hasarına yol açabilmektedir. Yapılan çalışmalarda santrifüj sırasında ortaya çıkan serbest oksijen radikallerinin sperm DNA’sına hasar verdiği gösterilmiştir. Spermde DNA hasarı olmasının da gebelik şansını azalttığı bilinmektedir” dedi .

Mikro Çip Yöntemi

Mikroçipli aşılama tedavisinde, santrifüj yapılmadan iyi kalitedeki spermlerin seçilebildiğini belirten Op. Dr.Gürbüz, “ Yani mikroçip yöntemi ile spermlerin DNA’sına hasar verilmemektedir ve ÇİP BEBEK başarı şansı daha yüksektir. Mikrocipler canlı, sağlıklı hücrelere fiziki zarar verebilecek teknikleri kullanmadan, morfolojik ve fizyolojik olarak daha iyi durumda ve DNA kırıklarının bulunma oranı çok daha az olan spermlerin diğer ölü, olgunlaşmamış ve düşük kaliteli sperm hücrelerinden ayıklanmasını sağlamak amacı ile tasarlanmıştır.  Aşılama  yapılmadan önce spermlerle sperm sıvısını ayırmak için semen örneği santrifüj (yüksek hızda döndürme ile çöktürme) edilmektedir. Bu işlem sırasında spermlere zarar verilebileceğini belirten uzmanlar bu mikro akışkan çip sayesinde bu riskin en aza indirilmekte olduğunu belirtmektedir. Spermleri ayırmak için; sperm sıvısı bu çipin içinde bulunan ve genişliği yarım milimetreden küçük olan bir kanala enjekte edilmekte ve sağlıklı spermlerin çipte bulunan kanaldan çıkışa yüzerek, sağlıklı spermlerin ölü ya da zarar görmüş spermlerden ayrılması sağlanmaktadır. Bu işlemden sonra sperm sıvısındaki sağlıklı sperm oranının yüzde 45´ten yüzde 98´e çıktığı saptanmıştır. Böylece mikroçipli aşılamada sperm DNA’sına zarar vermeden en iyi kalitedeki spermler seçilebilmektedir. Mikroçipli aşılamanın başarı şansının diğer yöntemlere göre daha yüksek olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Sperm hazırlığı swim-up veya gradient yöntemi ile yapıldığında gebelik şansı %15-20 iken, mikroçip yönteminde (ÇİP BEBEK) gebelik şansı %30-40’a yükselmektedir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com