Ege Ambulans
Yılda Bir Kez Meme Muayenesi06/11/2017

Prof. Dr. Çökmez meme kanserinin kadınlarda sık görülen kanser türü olduğunu ve kabaca her sekiz kadından birinin yaşamı esnasında meme kanseri ile karşılaştığını belirterek meme kanserinde erken teşhis ve doğru tedavinin başarının anahtarı olduğunu söyledi.

İlk Belirti Memede Düzensiz Sertlik Ve Kitle Olabilir

Meme kanserinin sık rastlanan bulgusunun, memede büyüme eğiliminde olan ve çoğunlukla sınırları düzensiz bir sertlik ya da kitle olduğunu belirten Genel Cerrahi ve Onkolojik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Atilla Çökmez, “Bu bulgu çoğu kez gözle görülebilen belirtiler oluşturmadığı için ancak el ile yapılacak bir muayene ya da memeye yönelik radyolojik tetkikler ile ortaya koyulabilir.” dedi.

Yılda Bir Kez Muayene Olun

Herhangi bir risk faktörü taşımayan kadınların 20 yaşından sonra yılda bir kez genel cerrahi uzman hekimi tarafından meme muayenesi ve gerek duyulduğunda meme ultrasonografisi yaptırmasını öneren Prof. Dr. Çökmez, “ Genç yaşlarda da ortaya çıkabilen bu hastalık, daha çok 40’lı yaşlardan sonra görülmektedir. Bu nedenle 40 yaşından sonra yılda bir kez düzenli meme kontrolü ve yine risk faktörü yok ise iki yılda bir kez meme filmi (mammografi) ve meme ultrasonografisi yaptırılması hastalığın erken teşhisi açısından büyük önem taşır. Yirmi yaşından sonra her kadın tüm yaşamı boyunca ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Bu konudaki eğitimi ve zamanlamayı kontrolleri yapan genel cerrahi uzmanı verecektir.” dedi.

Aile Öyküsü Önemli

Ailede meme kanseri görülmesinin ya da bazı hormonal tedavilerin uygulanması gibi risk faktörleri taşıyan kadınların meme kontrollerinin daha büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Çökmez, “ Bu durumda 40 yaş sonrası altı ayda bir kez meme muayenesi ve yılda bir kez meme filmi ve meme ultrasonografisi önerilebilir. Bu kontrollere uyulduğu takdirde, meme kanseri gelişse dahi henüz kitle oluşturmadan teşhis edileceğinden kolaylıkla tedavi edilebilir ve yaşam süresi ya da kalitesini bozmaz. Meme kanseri erken evrelerde teşhis edilebildiğinde, hastalıktan tam olarak kurtulabilme şansının yanında memenin kaybı da söz konusu olmayabilir.” dedi.

Onkolojik Prensiplere Dayanmalıdır

Meme kanseri için son yıllarda geliştirilen modern cerrahi ve onkolojik tedavi biçimlerinin çoğu, erken evre hastalık için başarılı olabilmektedir. Ancak unutulmaması gereken önemli bir nokta; hangi evrede olursa olsun meme kanseri için yapılan cerrahi tedavinin öncelikle onkolojik prensiplere dayandırılması gereğidir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com